Module 1

Het ontstaan van ziekten en de rol die de organen hierin spelen

Welkom bij deze gratis les

Mocht na het doornemen van deze les je interesse gewekt zijn en je denk yes dit is wat voor mij, dan kun je je aanmelden voor de Q&A informatie avond over de opleiding.

Het wordt geen eenrichtingsverhaal en ik ga je niet vervelen met de inhoud van de opleiding. Deze informatie kun je lezen in de opleidingsbrochures.

Wel ga ik je alles vertellen over de opzet en praktische kant van de opleiding. Daarnaast is er ruim de tijd om ook al je vragen over de inhoud te stellen.
Dit alles in de vorm van een Q&A via Zoom, omdat dit beter aansluit bij de persoonlijke benadering van de opleiding.

Aanmelden kan via de onderstaande knop.

 

 

Ziekten ontstaan niet zomaar. Ze sluipen er als het ware in. In het begin zijn de symptomen of klachten nog niet zo duidelijk en wordt er overheen gekeken. Zodra er duidelijke symptomen optreden is er vaak al zoveel in het lichaam aan de hand, dat het behandelen van een ziekte een lange weg is. Soms is het dier al zo ziek, dat volledig herstel niet meer mogelijk is.

Het herkennen van de vroege symptomen en klachten, die duiden dat organen het moeilijk hebben, is van crusiaal belang. Zodra je deze signalen leert herkennen en de link kunt leggen naar de organen die overbelast zijn, kun je al vroeg in het ziekteproces ingrijpen en zo erger voorkomen.

In deze module ga je leren:

  • wat complementaire natuurgeneeskunde is en hoe we tegen ziekte aan kijken
  • hoe ziekten ontstaan
  • welke factoren meespelen
  • wat de rol van de organen is
  • welke vroege en late symptomen je kunt herkennen
  • waarom een holistische aanpak van belang is
  • welke verschillende complementaire therapieën er zijn
  • wat het belang is van een goede anamnese

De module bestaat uit:

  • 4 video's
  • audio bestanden van de video's
  • transcripties van de video's
  • samenvatting
  • hand-out
  • achtergrondinformatie
  • anamnese formulieren en vragenlijsten

 

Wat is Complementaire Natuurgeneeskunde?

les alleen toegankelijk voor cursisten

Hoe ziekte ontstaat

De rol van de organen

les alleen toegankelijk voor cursisten

Complementaire Therapieën

Een goed vraaggesprek

Voor het geven van een goed en passend advies is het van belang om zoveel mogelijk van het dieren en zijn situatie te weten.

Zoals je in de voorgaande lessen geleerd hebt spelen veel factoren een rol bij het ontstaan van ziekten. Voor veel van die factoren kunnen we een natuurlijk alternatief inzetten of door middel van natuurlijke middelen de bijwerkingen voorkomen.

Al je adviezen moeten passen bij de huidige en toekomstige situatie van de hond. Daarom moet je meer weten dan alleen naam, leeftijd en geslacht.
Ook de huidige medische situatie is van belang. Heeft het dier momenteel een aandoening en krijgt hij/zij hiervoor medicatie? Want ook al werken we met natuurlijke middelen."Baat het niet schaadt het niet" geldt niet  en zeker niet als een dier reguliere medicatie krijgt. Sommige natuurlijke middelen dan zijn niet in te zetten.
De huidige stand van vaccineren, ontwormen, anti-vlooien en -teken behandelingen moeten ook uitgevraagd worden, zodat je hier een goed alternatief voor kunt bieden.
Voeding is zeer belangrijk voor de basisgezondheid en vaak is op dit onderwerp nog veel winst te behalen, zodat het goed in beeld brengen van de voeding, inclusief de tussendoortje (wat vaker meer is dan de eigenaar erg in heeft), erg belangrijk is.
De omstandigheden in huis, opvangadres, cursus en omgang met andere dieren kan een mate van stress geven die belastend is voor de gezondheid. Ook daar ga je aandacht aan besteden.
En natuurlijk de mentale balans niet te vergeten. Hiermee kun je de eigenaar inzicht geven waarom zijn of haar hond reageert in bepaalde situaties en hoe je de mentale balans kunt ondersteunen. Daarvoor moet je wel een goede karateranalyse maken.

Het is een hele lijst wat je af moet werken en ik kan me indenken dat dit momenteel nog overweldigend overkomt, maar in dit trainingsjaar gaan we stapje voor stapje de anamnese doorlopen en ga je er mee oefenen. Zodat je aan het eind met vertrouwen een hele anamnese af kunt nemen en aan de hand daarvan de klant van een goed advies kunt voorzien.

Hieronder vind je een anamnese formulier wat ik gebruik en waarmee we in dit jaar aan de slag gaan. Per onderdeel krijg je van mij ook vragen die je op weg kunnen helpen, zodat je vertrouwd raakt met het afnemen van een anamnese. Daarnaast vind je ook nog het intakevragenformulier dat je naar de eigenaar kan sturen om ter voorbereiding in te vullen.